سپیده امینی پس از قهرمانی در المپیاد پانزدهم در رشته کاتای انفرادی، با درخشش دربازی های کشورهای اسلامی قونیه نایب قهرمانی و نشان با ارزش نقره را در رشته کاتای تیمی به مردم کشورش هدیه داد.
قهرمان ملی پوش کاراته با خوشرویی در مورد شرایط مسابقات قونیه و مسابقات پیش رویش پاسخگوی سوالاتمان بود.
ابتدا کسب مقام نایب قهرمانیتان را در مسابقات اسلامی محضرتان تبریک می گویم، در مورد مسابقات صحبت بفرمایید.
خب ما اولین دوره ای بود که وارد مسابقات می شدیم، چه بین المللی چه آسیایی چه جهانی. ولی خب توانستیم راهی فینال بشویم ، با اینکه خیلی سنمان کمتر از تیم قبلی که از ایران اعزام شد بود ولی خب توانستیم مدال نقره را برای کشورمان کسب کنیم.
وقتی بازی های کشور های اسلامی را داریم می بینیم، مخصوصا برای بیننده ها و مخاطب ها اینطوری به نظر می رسد که کشور های حوزه ی خلیج فارس دارند شرکت میکنند. اما عملا وقتی به تیم های شرکت کننده نگاه میکنیم، تقریبا شکل کوچکی از رقابت های جام جهانی بود که کشور های مختلفی از دیگر قاره ها هم شرکت میکردند،سطح فنی مسابقات چطور بود؟
کشور های اسلامی از نظر کشور ما سطحش از مسابقات جهانی خیلی بالاتر است. خیلی مدال این مسابقه برای کشور ما ارزشمند تر است. سی و شش کشور در این دوره از مسابقات شرکت کرده بودند که ما قدر تمندترین حدیف هایمان، مراکش بود که درفینال با ایشان مسابقه داشتیم داشتیم. ترکیه، الجزایر و عربستان و کویت، این تیم های قدری بودند که در فینال و نیمه نهایی فینال ما با ایشان مبارزه داشتیم.
شما چندی قبل در المپیاد پانزدهم رقابت های ورزشی دانشجویان در بخش کاتای انفرادی توانستید مدال طلا را بگیرید، حالا در بخش کاتای تیمی با حضور دوورزشکار ملی پوش مدال نقره راکسب کردید برای خودتان کاتای تیمی راحت تر هست یا کاتای انفرادی؟
من در هر دو بخش فعالیت دارم. خب هر دو بخش مثل هم دیگر است. هیچ فرقی با یکدیگر ندارند. همان حریف هایی که در بخش انفرادی هستند، آن ها هم مثل ما جمع می شوند و یک تیم می شوند. و این برای ما خوب است که هم در بخش انفرادی باشیم و هم در بخش تیمی.
اینکه به صورت تیمی مبارزه می کنید از نظر هماهنگی، اجرای فنون و داشتن هارمونی لازم به نسبت کاتای انفرادی کار را سختر نمی کند؟
در کاتای انفرادی خودم هستم و خودم. یعنی هر تلاشی می کنم، هر کاری میکنم اگر خراب بشود خودم خراب کردم و فقط مقام خودم خراب می شود. اما در کاتای تیمی اینطور نیست، در کاتای تیمی باید به حریفان حواست باشد، همچنین باید به دو نفری که با آنها تیم هستید حواستان باشد. که لطمه ای به تیم وارد نشود و آینده ی خودت و دوستانت خراب نشود. و این خیلی برایمان سخت است واسترس جدایی از بازی دارد.
گروهی که برای کاتای تیمی بسته شده بود هم خانم عزتی بود و هم خانم حسینی. در این باره صحبت بکنید و هماهنگی که با ایشان داشتید. چون فکر میکنم، با خانم عزتی تمرین های خیلی زیادی را از سال های قبل داشتید. در این باره صحبت میکنید؟
من و ملیکا عزتی از بچگی در یک باشگاه بودیم. زینب حسینی هم از همان زمان بچگی با یک سال تاخیر وارد باشگاه ما شدند. زینب یک سال در باشگاه دیگری مشغول تمرین بود و بعد به باشگاه ما آمد. و ما از همان بچگی با یکدیگر تیم شدبم. در لیگ های برتر، لیگ های نوجوانان، نونهالان، ما مقام اول را داشتیم، یعنی ما اصلا مقام دومی در لیگ نداریم. کل مقام های ما تا بزرگسالان تا لیگ برتر مقام اول هست. و این یک رزومه ی خوب شد برای ما تا در رده ی بزرگسالان حضور داشته باشیم و از نظر کادر فنی و تیم داوری مورد تایید قرار بگیریم و برای بازی های کشور های اسلامی اعزام شویم.
حضور خانم بغلانی چقدر در پروسه موفقیت هایتان نقش داشت؟ چون از ۵ سالگی طبق گفته های خودتان در مصاحبه های قبلی زیر نظر ایشان کار کرده اید. حضور مربی که از کودکی در کنار ایشان کار کرده اید،در تیم ملی چه حسی دارد؟
خب سنسی بغلانی جدا از اینکه مربی و سرمربی تیم ملی بودند. به نوعی در مسابقات مادر ما بود،ند یعنی ما هرجا گیر می کردیم اصلا اجازه نمی دادند که ما برویم. می گفتند که شما بمانید اینجا و استراحت کنید من می روم و برایتان چیزی که لازم دارید را تهیه میکنم و می آورم. مادرانه برای ما آنجا زحمت کشیدند . از بچگی هم زحمتمان را کشیده اند. همانطور که گفتم ما از ۵ سالگی با ایشان بودیم. ما را تا ۵ سالگی مادرانمان بزرگ کردند و از ۵ سالگی به بعد خانم بغلانی بزرگ کردند. و این باعث شد که حضورشان برای ما دلگرمی بزرگی باشد. یعنی اگر ۳۰٪ را با کاتا تضمین میکردیم حضور ایشان ۷۰٪ ما بقی را تضمین می کردند.
آیا انتخاب خود خانم بغلانی هم به دلیل تجربه ایشان بود وطبیعتا حسنی هم که دارد این است که با ایشان کار کرده اید.
بله درست است. اما از ۹ نفری که اعزام می شدند، ۵ نفر از باشگاه خانم بغلانی بودند. سپیده امینی، ملیکا عزتی، زینب حسینی، فاطمه صادقی و مبینا حیدری زیر نظر ایشان بوده اند ویعنی بخش کاتا کلا برای خانم بهمنی بوده است.
شما در این چند ساله همیشه در کاتا شرکت کرده اید آیا خودتان تمایل دارید در رشته های دیگر کاراته هم تجربه کنید؟ از جمله رشته های مبارزه ای و کمیته و یا کیورگی یا فقط می خواهید در رشته ی کاتا اوج موفقیت ها را بدست بیاورید؟
من الان ۱۴ سال هست که کاراته کار میکنم. ۴ سال اول را کاتا و کومیته کار می کردم. اما به تشخیص خانم بغلانی از ۴ سال به بعد یعنی ده سال را کاتا کار کرده ام. برای یک کاتا رو ساده است که بتواند برود کومیته رو شود اما فکر میکنم اگر همین کاتا را ادامه بدهم خیلی به نفع من باشد چون در این راه بیشتر از کومیته موفق بوده ام .
بعد از این مسابقات چه مسابقاتی را پیش رو خواهید داشت؟ یعنی بعد از این مسابقات ملی دوباره به سمت بازی های باشگاهی تمرکز میکنید؟
خب ما برای مسابقات آسیایی و جهانی انتخابی رده های پایه را داریم. که در ترکیه قرار است آبان ماه برگزار شود. از طرفی هم باهمین تیم در حال آماده شدن ه برای بازی های آسیایی ازبکستان هستیم.
شما بازی های المپیاد را پشت سر گذاشتید و به گفته های خودتان سطح مسابقات المپیاد هم خیلی بالا بود و به نوعی حتی در حد تیم ملی بود الان که به سطح تیم ملی رفتید، چون شرکت کننده های مسابقات هم اکثرا از ستاره های تیم ملی بودند، چه خودشان چه کادر های فنی، حالا ایا بازهم برای المپیاد تمرکز میکنیدو یا دیگر فقط تمرکزتان روی مسابقات ملی و باشگاهی خواهد بود؟
خب من از همین بازی های باشگاهی و المپیاد به ملی رسیدم. هیچوقت این ها را رها نمیکنم. هستم تا جایی که بتوانم و همه ی تلاشم را میکنم که بتوانم مدال طلا را بیاورم اما برای حریف هایم هم دعا میکنم که انشاءالله آن ها هم بتوانند خوشرنگ ترین مدال را برای خودشان کسب کنند.
پس انشاءالله برای مسابقات المپیاد اصفهان هم دارید برنامه ریزی میکنید. که بعد از این مسابقات پله پله برای المپیاد اصفهان هم در بخش کاتا شما را خواهیم دید ؟
بله ان شاالله در این مسابقات نیز حضور خواهیم داشت.
شما گفته بودید دو تا از علایقتان یکی نقاشی است و دیگری سوارکاری. با توجه به وقت گیر بودن خود مسابقات کاراته از نظر خستگی های کار و تمرین و زمانی، آیا وقتی برای سایر رشته ها برایتان باقی می ماند که به سمت سوارکاری؛ نقاشی ،کتاب و حتی درس و دانشگاه بروید؟
به خاطر اینکه درس و دانشگاه هم بسیار وقت گیر است نمی توانم خیلی سمت علایقم بروم.سوارکاری و نقاشی برای اوقات فراغتم بود. الان صبح و شب باشگاهم و این اجازه را ندارم به دنبال علایقم بروم. زمانی هم که وقت خالی پیدا میکنم سمت درس و دانشگاهم هستم که بتوانم درس هایم را با موفقیت پاس کنم که از باشگاه و درس عقب نمانم.
این هماهنگی همچنان بین درس و ورزشتان وجود دارد؟
بله طبیعتا همین طور است. همه ی ورزشکاران به دنبال درس و ورزش هستند.
درباره مسابقات قونیه از سرپرست تیم اعزامی اظهار نظری شده بود مبنی بر اینکه انتظاری که از تیم کاراته به خصوص آقایان داشتیم آنگونه برآورد نشد ،در مورد عملکرد تیم کاراته خودتان را به عنوان ورزشکار راضی کرد ؟
مسابقات خیلی از سطح بالایی برخوردار بود و تیم کاراته هم خوب نتیجه گرفت. در ایران سرمایه گذاری روی بچه ها عالی بود. اردوهای تیم کاراته خوب بود.اما به نظرم چون قشر جوان هستیم باید کم کم به ان جایگاه برسیم و مدال هایی که در این دوره از مسابقات کسب کردیم، دوره ی قبل کاراته ما این مدال ها را نداشت. اما تلاشمان را می کنیم که مدالمان را خوشرنگ تر کنیم. ما از ۹ دختر ۵ فینالیست داشتیم. دو برنز. انشاءالله که بتوانیم سری بعد همه مدال ها را طلایی کنیم.
هدف گذاری بعضی از ورزشکاران این است که سکوی المپیک را ببینند.در کاراته آقایان در المپیک توکیو یک مدال طلا را هم گرفتیم. آیا برای خانم ها هم یک چنین امیدواری می تواند باشد؟ با توجه به اینکه رقابت های سنگینی در المپیک پیش رویتان خواهید داشت. ایا بازهم به این سطح فکر میکنید؟
بله ۱۰۰٪ تلاشمان برای المپیک است و ما کاتایی ها در جامعه کاراته واقعا مظلوم واقع شدیم. یعنی به سمت کومیته رو ها خیلی علاقه دارند. و کومیته رو ها خیلی اردوهایشان بیشتر از کاتا روهاست و این باعث شده کاتا رو ها مظلوم واقع بشوند. کلا به کومیته ای ها بیشتر بها داده می شود تا کاتا. و المپیکی که گذشت سال قبل ما کاتارو نداشتیم ، فاطمه صادقی با دو دهم اختلاف از سهمیه المپیک جا ماند. انشاءالله امسال بتوانیم هم در کاتای تیمی و هم انفرادی در بخش پسران و دختران بتوانیم اعزام داشته باشیم .
بیشتر ترجیحتان کاتای تیمی است یا انفرادی؟
کاتای تیمی. فکر میکنم من و ملیکا و زینب هر سه تمرکزمان روی کاتای تیمی بیشتر هست.
در مورد رقیب های تیمیتان هم صحبت کنید وقتی بحث کاتای تیمی می شود یک هماهنگی بین نفرات وجود دارد. بحث کادر فنی را هم می خواهم وارد کنم. یک مجموعه است که برایندش روی سکو نشان داده می شود چقدر این هماهنگی ها در عملکرد موفقتان موثر است؟
کاتای تیمی واقعا کار ساده ای نیست. به نطرم سه نفر باید باهم یکی باشند. یعنی خوابیدنشان، غذا خوردنشان، پلک زدن ها و نفس کشیدن هاشان در کاتا هر کاری میکنند همه باید با هم یکی باشد. ما خیلی تلاش کردیم که مدالمان طلا باشد و فکر کنم یک جورایی مدالمان را مراکش از ما گرفت، یعنی ما ۱۰۰٪ احتمال میدادیم که طلایی باشیم و حتی کشور میزبان هم به ما میگفتند که احتمال طلایی شدن ما خیلی بیشتر از مراکش است اما خب نشد. ما شبانه روز تمرین میکردیم. شب ها قبل از خوابیدن کل کاتا را یک مرور ذهنی داشتیم. هر کس در خانه ی خودش تمرکز داشت و اینکه فکر میکنم در اینده خیلی بیشتر بتوانیم برای مدال های خوشرنگ تر و بیشتر تلاش کنیم.
با همین تیم ادامه می دهید ؟
بله صد در صد.
در مورد قضاوت و میزبانی چطور بود؟ به نوعی به نظر می رسید که قضاوت ها به سمت میزبانی می چربید قضاوت ها در این امر دخیل بود یا بهتر بودن مراکش باعث قهرمان شدنش شدو نایب قهرمان ایران را در پی داشت؟
خب میزبان صد در صد از میزبانی اش استفاده میکند تا جایی که بتواند اما نه تا جایی که بخواهد ابروی کشورش برود. و مراکش در جدول ترکیه بود که ترکیه به مراکش باخت و مراکش بالا امد. تیم مراکش بیشتر سمت عرب ها بودند. یعنی تیم مراکش از سمت عرب ها دفاع می شد و این باعث می شد که ما دوم بشویم. و اینکه مراکش چون بازیکنان مراکش به مسابقات زیادی اعزام شده بودند، شناخته تر بودند و داور ها بازیکن ها را میشناختند ولی ما اولین بازی برون مرزیمان بود. و اگر مسئولان محترم بگذراند ما هم به مسابقات بین الملبی برویم،قطعا مدال های خوشرنگ تری بدست می آوریم. نه تنها تیم من بلکه همه ی دختران و پسران کشورمان می توانیم مدال های خوشرنگی را برای کشورمان کسب کنیم.
برای رقابت های المپیک و بازی های آسیایی ازبکستان بازهم با همین رقبا مبارزه خواهید کرد؟ در صورت تغییر شرکت کنندگان این تغییرات روی اندیشه های تاکتیکی شما اثر می گذارد؟
خب صد در صد بعد از یک مسابقه که اعزام می شویم، می آییم و بررسی میکنیم که حریف ها چه چیزهاییشان خوب بوده. همه ی این ها را جدا میکنیم و باعث می شود تلاش کنیم ضعف هایی که در هماهنگی ها و اجرای فنون را داریم درست کنیم و در مسابقات بعدی بهتر اجرا کنیم. حریف های ما در این بازی های آسیایی مانند چین و مالزی و اندونزی و بقیه کشور هایی که اسم دار هستند حضور دارند.
پس می شود گفت در بحث المپیک و جهانی بیشتر حریف های شرقی صاحب نام تر هستند. چون امسال در بحث بازی های کشور های اسلامی به نوعی میشود گفت تیم های آفریقایی عملکرد خیلی خوب و چشم گیری داشتند اما در بحث جهانی تیم های شرقی عملکرد بسیار بهتری دارند؟
خب عملکردهای رقبا نیز بستگی به تمرینات تیم ها و مربی دارد. فیکس شدن ما به دلیل بردن تیمی بود که سال هاست برای تیم ملی تلاش کردند و مدال های رنگارنگی داشتند. ۱۵ سال تقریبا در تیم ملی بودند. و امسال با تلاش هایی که کردیم،و جنگیدیم که در ایران اول باشیم و به این جایگاه برسیم.
از عملکرد فدراسیون کاراته در این رقابت ها از نظر شرایط اردو و آنچه که برای ورزشکاران تهیه کرده بودند راضی بودید؟
بله بله. خداراشکر راضی بودیم و همه چیز خوب بود.
از طرف دانشگاه پیام نور در لیگ پیش رو شرکت خواهید کرد؟
خیر،همان لحظه که مقام اول تیم بزرگسالان را کسب کردیم ، هر سه نفرمان با دانشگاه آزاد قرارداد بستیم. البته من خیلی خوشحال شدم از اینکه مسئولان دانشگاه پیام نور برایم پیام تبریک فرستادند ودر استوری ها و پست ها و تمام فضای مجازی انعکاس ویژه ای یافته بود. البته امسال مجبورم که از دانشگاه پیام نور خداحافظی کنم وبه خاطر تیمم وارد دانشگاه تهران شوم که برای مسابقات دانشگاهی و المپیاد بتوانم با تیمم هم به غیر از انفرادی شرکت کنم.البته باید گفت ما در لیگ با تیمی که به ما پیشنهاد بدهد می توانیم قرار داد ببندیم اما الزما نیاز نیست که دانشجوی آن دانشگاه باشیم. فقط برای تیم آن دانشگاه بازی می کنیم.
گفتگو توسط:امیدشرکت تبریزی