موسیقی درمانی استفاده از موسیقی یا عناصر آن مانند صدا، ریتم و هارمونی برای رسیدن به اهدافی مانند کاهش استرس، بدست آوردن آرامش و بهبود کیفیت زندگی است. این تکنیک یکی از روشهای روان درمانی (روان درمانی چیست؟) است. متخصصی که در آن زمینه فعالیت دارد، تحت عنوان موسیقی درمانگر با شما صحبت میکند تا درباره نیازها، ترجیحات موسیقی و تجربیات شما بیشتر بداند و هر جلسه را بهطور خاص برای شما طراحی کند. همچنین پیشرفت شما را در هر مرحله ارزیابی میکند و ممکن است برنامهای برای همکاری با سایر متخصصین ترتیب بدهد.
تعداد جلسات موسیقی درمانی برای هر فرد متفاوت است. بدین صورت که طول هر جلسه و کاری که انجام میدهید به نیازها و اهداف فردی شما بستگی دارد. موسیقی درمانی ممکن است شامل آواز خواندن، نواختن ساز یا نوشتن موسیقی باشد. برخی از جلسات هم ممکن است شامل گوش دادن به موسیقی و صحبت در مورد معنای آن باشد.
موسیقی درمانی در روانشناسی
موسیقی درمانی به سادگی عبارت “گوش دادن به موسیقی” نیست. موسیقی درمانی، شامل نوشتن موسیقی، پخش موسیقی و گوش دادن به مخلوطی از موسیقی زنده یا ضبط شده است. این روش بسیار جامع تر از استفاده از موسیقی پزشکی در درمان بیماران است و در واقع به آن ها در بیان احساسات خود کمک می کند. به جای گوش دادن به موسیقی، که هر کسی می تواند به تنهایی انجام دهد، درگیر شدن در یک جلسه موسیقی درمانی به معنای ترکیب اثرات مثبت یک جلسه درمان و گوش دادن به موسیقی و جذب موسیقی از طریق تحلیل آن است.
روشی که مغز هنگام پخش موسیقی واکنش نشان می دهد، بخش هایی از مغز را که مسئول کنترل مهارت های حرکتی ظریف هستند و آن هایی که مسئول پاسخ های عاطفی و شناختی هستند، درگیر می کند. در کل، موسیقی درمانی و موسیقی پزشکی دارای اثرات باور نکردنی برای ارائه به بیماران در حال مبارزه با بسیاری از بیماری های ذهنی یا فیزیکی به شمار می رود. آن ها حتی در بسیاری از روش ها به شکلی مشابه این هدف را قابل دستیابی می کنند.
موسیقی درمانی چه کاربردهایی دارد؟
موسیقی درمانگران از این نوع درمان برای مدیریت طیف وسیعی از مشکلات استفاده می کنند. این معمولا یک درمان مکمل است. این بدان معناست که بخشی از یک برنامه درمانی بزرگتر است که ممکن است شامل داروها یا مداخلات دیگر باشد. تحقیقات نشان میدهد که موسیقی درمانی میتواند مزایایی را برای افراد مبتلا به:
زوال عقل
آسیب های تروماتیک مغزی
سکته
بیماری پارکینسون
سرطان
اختلال طیف اوتیسم
اختلالات خلقی
اختلالات اضطرابی
اختلالات یادگیری
ناتوانی های رشدی
درد (حاد و مزمن)
اختلالات مصرف مواد
درمان با موسیقی
دههها است که در مورد کاربردها و فواید موسیقیدرمانی تحقیق شده است. یافتههای کلیدی مطالعات بالینی نشان داده است که موسیقیدرمانی میتواند برای افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب، اختلالات خواب و حتی سرطان مفید باشد.
موسیقی درمانگران از این روش برای مدیریت طیف وسیعی از مشکلات استفاده میکنند. موسیقیدرمانی معمولاً نوعی درمان مکمل است؛ این مسئله به این معنی است که موسیقیدرمانی بخشی از یک برنامه درمانی بزرگتر بوده و ممکن است شامل داروها یا برنامه درمانی دیگری هم باشد.
تحقیقات نشان میدهد که موسیقیدرمانی میتواند مزایایی را برای افراد مبتلا به اختلالات زیر داشته باشد:
درمان افسردگی
موسیقیدرمانی میتواند یک مؤلفه مؤثر در درمان افسردگی باشد. استفاده از موسیقیدرمانی در صورت ترکیب با درمانهای معمول (مانند داروهای ضدافسردگی و رواندرمانی) برای افراد مبتلا به افسردگی، بیشترین بازدهی را داشته است.
در صورت استفاده از موسیقیدرمانی همراه با سایر روشهای درمانی، میتوان به کاهش افکار وسواسی، افسردگی و اضطراب در افراد مبتلا به وسواس فکری عملی کمک کرد.
درمان بیخوابی
موسیقی، یا حتی نویز سفید میتواند به افراد کمک کنند تا به خواب روند. تحقیقات نشان داده است که موسیقیدرمانی برای افرادی که دارای اختلالات خواب یا بیخوابی هستند مفید است.
در مقایسه با دارودرمانی و سایر روشهای درمانی معمول برای اختلالات خواب، موسیقیدرمانی کم تهاجمی است، مقرونبهصرفهتر است و کاری است که شخص میتواند بهتنهایی انجام دهد.
تکنیکهای خاصی مانند آرامش درمانی به کمک موسیقی، با ایجاد حالت آرامشبخش "قبل از خواب" به افراد دارای مشکلات خواب کمک میکند. همچنین میتواند در محیطهای غیر از خانهمانند بیمارستانها نیز مورداستفاده قرار گیرد.
مدیریت درد
موسیقی بهعنوان یک راهحل برای مدیریت درد حاد و مزمن در همه گروههای سنی مفید است. بهعنوانمثال گوشدادن به موسیقی هنگام ریکاوری از جراحی یا آسیبدیدگی میتواند به کودکان و بزرگسالان کمک کند تا با درد جسمی کنار بیایند.
درد پس از جراحی
موسیقیدرمانی یک روش مؤثر برای کاهش سطح درد، اضطراب، ضربان قلب و فشارخون در بیمارانی است که جراح توراکس داشتهاند.
برای درمان درد در کودکان اغلب از تکنیکهای پرتکننده حواس استفاده میشود. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که موسیقیدرمانی میتواند ابزاری ارزشمند در این نوع درمان باشد. موسیقی میتواند بر رفتار کودکان تأثیر بگذارد حتی اگر آنها از آن آگاه نباشند.
نوشته شده توسط:ثمین وطنی