هفته گذشته در مورد کمال گرایی مطالبی نگاشته شد و این هفته قرار است که به راهکارهای مدیریت کمال گرایی بپردازیم:
راهکارهای مدیریت کمالگرایی:
۱. هدف را ببینید ...
۲. استانداردهایتان را دوباره تعریف کنید ...
۳. چکلیست داشته باشید ...
۴. چرخهی نشخوار فکری را بشکنید ...
۵. چشمانداز داشته باشید و کمک بگیرید ...
۶. پیشرفتتان را زیر نظر داشته باشید.
درمان کمال گرایی:
بسیاری از افراد دارای صفات کمالگرایی هستند و حتی نسبت به داشتن این صفت افتخار میکنند. اما تفاوتهای مهمی بین افراد کمالگرا و افراد موفق وجود دارد که از بین این دو، موفق بودن برای سلامتی و شادی شما بهمراتب بهتر است. اگر گرایشات کمالگرایانه دارید، پیدا کردن راهکارهایی برای درمان عملی کمال گرایی و تبدیل شدن به فردی موفق اما غیرکمالگرا امر مهمی است.
کمالگرایی ممکن است آرامش ذهن، لذت از زندگی و عزت نفس را از شما سلب کند. اگرچه تغییر، فرایندی زمانبر است و نیاز به تمرین دارد اما درمان و غلبه بر کمال گرایی میتواند سطح استرسی را که روزانه احساس میکنید تا حد زیادی کاهش دهد.
راههای درمان کمال گرایی:
چند گام مهم وجود دارد که میتوانید برای حفظ نگرش سالمتر بردارید.
۱. تحلیل هزینه- فایده انجام دهید.
به ویژگیهای کمالگرایانه خود دقیقتر نگاه کنید. ممکن است فکر کنید به خاطر آنها مفیدتر هستید اما به چه قیمتی؟ کمالگرایی پیامدهای منفی بسیاری دارد و ممکن است همین الان در حال تجربهی چندین مورد از آنها باشید.
۲. برای درمان عملی کمال گرایی باید از نگرشهای خود آگاه باشید.
ممکن است متوجه نباشید که کمالگرایی چقدر میتواند گسترده و فراگیر باشد. با آگاه شدن از الگوهای خود، بهتر میتوانید آنها را تغییر دهید. ایدهی خوبی است اگر بتوانید افکار کمالگرایانهی خود را همان طور که به ذهنتان خطور میکنند، ثبت کنید یا هر شب، طول روز را مرور کنید. سپس بنویسید که در مواقعی که احساس شکست داشتید یا کارتان را به اندازهی کافی خوب انجام ندادهاید، به چه چیزهایی فکر میکردید. این کار کمک میکند زمانی که در آینده افکار کمالگرایانه به سراغ شما میآیند، بیشتر آگاه باشید.
۳. روی موارد مثبت تمرکز کنید
تمرکز بر روی موارد مثبت در زندگی، یکی دیگر از راههای درمان کمال گرایی است. اگر با کمالگرایی دستوپنجه نرم میکنید، احتمالاً اشتباهات را حتی در بهترین آثار دیگران و خودتان خوب تشخیص میدهید. ممکن است بهطور طبیعی دنبال اشتباه باشید و بیش از هر چیز دیگری، متوجه آن شوید. با وجود اینکه ممکن است ترک سریع این عادت دشوار باشد، میتوانید تمایل خود را در توجه به بدیها با تلاش آگاهانه برای مشاهدهی نکات خوب در کار خود و دستاوردهای دیگران کاهش دهید.
۴. گفتوگوهای درونی خود را تغییر دهید
تغییر گفتوگوهای منفی درونی، یکی از راههای درمان عملی کمال گرایی است. افرادی که با کمالگرایی دست و پنجه نرم میکنند اغلب در ذهنشان صدای نقادانهای دارند که به آنها میگوید کارشان بهاندازهی کافی خوب نیست، بهاندازهی کافی تلاش نمیکنند و خودشان هم بهاندازه کافی خوب نیستند. اگر قصد درمان کمال گرایی خود را دارید، باید روی تغییر این صدا کار کنید!
۵. برای درمان کمال گرایی افراطی باید قدمبهقدم پیش بروید
کمالگراها تمایل دارند اهدافی غیرمنطقی برای برتر بودن خود، بدون فرایند آزمونوخطا تعیین کنند. این اهداف غیرواقعی هستند و با سختگیری زیاد و باقی گذاشتن فضای کمی برای خطا باعث ایجاد مشکلات میشوند.
اگر شما کمالگرا هستید، میتوانید با تغییر اهداف خود استرس را بهنحو زیادی کاهش دهید. البته لازم نیست نتیجهی نهایی را فدا کنید. اما اگر اهداف کوچکی برای خود تعیین کنید و پس از دستیابی به آنها به خود پاداش دهید، در صورت مواجهه با اشتباهات بیشتر خودتان را میبخشید.
۶. از مسیر لذت ببرید
درمان کمال گرایی افراطی - از مسیر لذت ببرید
ممکن است عادت کرده باشید بر روی نتیجه تمرکز کنید و اگر نتایج شما کمتر از حد عالی باشد، خود را سرزنش کنید. پیشنهاد قبلی (قدمبهقدم پیش رفتن) میتواند به شما کمک کند تا از روند تلاش خود بیشتر لذت ببرید و یا با یادداشت کردن احساستان و آنچه در حین رسیدن به هدفتان یاد میگیرید، مسیر را برای خود جذاب کنید. اگر متوجه شدید که به کمال نرسیدهاید، میتوانید به گذشته فکر کنید، چیزهایی را که در مسیر تلاش برای رسیدن به یک هدف ارزشمند به دست آوردهاید، ببینید و دستاوردهایی را که در این فرایند به دست آوردهاید، ارزیابی کرده و قدردان آنها باشید.
یکی از راههای مهم برای درمان کمال گرایی این است که به جای تمرکز بر خود هدف، بیشتر روی فرایند رسیدن به آن هدف تمرکز کنید.
۷. برای درمان کمال گرایی یاد بگیرید انتقادات را مدیریت کنید
اگر به انتقاد بهعنوان یک حمله نگاه میکنید، و به آن واکنش تدافعی نشان میدهید، تغییر نگرش میتواند به شما کمک کند. انتقاد سازنده میتواند سرنخهای مهمی درباره چگونگی بهبود عملکردتان به شما بدهد و کارهایتان را هرچند عاری از نقص نیستند، به پلههای ترقی تبدیل کند و در نهایت هم منجر به کمال شما شود. اگر انتقادی که دریافت میکنید تند یا کنایهآمیز باشد، بد نیست به یاد خودتان و دیگران بیاورید که اشتباهات، روشی عالی برای یادگیری هستند.
در آخر
کمال گرایی میتواند عزت نفس شما را تخریب کند و باعث شود که از زندگی خود کمتر لذت ببرید.
نوشته شده توسط:ثمین وطنی