اولین مدرسه هنری در تبریز صنایع مستظرفه به سال 1297 تاسیس گردید و تا سال 1307 فعالیت داشته و خدمات ارزنده ای در جهت رشد و شکوفایی هنرهای زیبا انجام داد .
محل این مدرسه در خیابان دارایی فعلی تبریز که هم محل تحصیل و اتلیه نقاشی و هم اداره صنایع مستظرفه آذربایجان بود و زیر نظر استاد میر مصور ارژنگی از هنرمندان و نقاشان به نام آذربایجان اداره می شد و با فراخوانی استاد به تهران هنرستان و مدرسه فوق تعطیل و مجددا" در سال 1311 باز گشایی شد.
از این هنرستان هنرمندان نامی چون مرحومین اصغر و جعفر پنگر ، مرتضی نخجوانی چهره پرداز ، نویدان ، صدر ، خیابانی ، برگی ،حداد ، اجاقی ، رسام عرب زاده و.... پا به عرصه هنرهای زیبا نهادند .
در آبان ماه 1336 به همت اسماعیل دیباج و عزیز شعبانی هنرستان هنرهای زیبای تبریز در ساختمان واقع در محله پست خانه سابق تبریز فعالیت خود را تداوم بخشید و سپس به روبروی موزه آذربایجان در خیابان امام تبریز نقل و مکان نمود.
با توجه به ذوق هنرمندان نقاش آذربایجانی و علاقه مردم شهر بیشتر به نقاشی های سبک های طبیعت گرایانه ، این سیر هنرهای زیبا تا دهه پنجدر هنرستان نیز دنبال می شد اما بعد ها با بازگشت هنرجویان سابق هنرستان که موفق به اخذ مدارک دانشگاهی از دانشگاههای غربی همچون ایتالیا ، فرانسه و آلمان و دانشگاههای داخل کشور شده بودند . جریان های هنری نوگرا به هنرستان رسوخ کرده و تحولاتی در ارائه آثار هنری هنرجویان ایجاد شد.
از جمله فارغ التحصیلان و هنر آموزان این دوران می توان از آقایان ابراهیم پشت پناه ، ابراهیم مقبلی ، فیاض ثانوئی ، رفیع طباطبایی ، محمد فاسونکی ، پرویز ایزد پناه ، اکبربهکلام ، مرحوم داود امدادیان ، یعقوب عمامه پیچ ، ضیاء عباچی زاده ، محمود زرین قلم ، رضا بهاران ، همایون سلیم ، مرحوم ایرانی ، داریوش نخعی ، محمود علوی ، کهنمویی ، مرحوم اهری پور ، پور هادی ، قانع ، کوهپایه ، ممقانیه ، فرهادی ، توحیدی ، مرحوم غنی نژاد ، ستار زاده زینتی ، ظریفی ، عبداللهی نام برد.
اوج هنری هنرستان میرک تبریز در دهه 50 بوده است تا جایی که کار شناسان دانشکده هنرهای زیبای تهران در سفری برای بررسی وضعیت اکادمیک نقاشی در تبریز به برتری آثار هنرجویان تبریز نسبت به دانشجویان تهران اعتراف نمودند .
از اساتید و هنرمندان این دوره که از هنرجویان دهه 40 هم در میان آنها بودند می توان به آقایان مرحوم مرتضی نخجوانی ، باقری ، پوررضایی ، محمد رضا احرار ، ابراهیم مقبلی ، آشوت بابایان ، علی اکبر یاسمی ، واهرامیان ، مرحوم فیروز نخجوانی ، فاطمی ، کارنگ ، خانلو ، دکتر محدث ، مرحوم بخت شکوهی و بسیاری دیگر اشاره نمود .
با شروع انقلاب اسلامی وقفه ای دو ساله در فعالیتهای هنرستان به عمل آمد اما در سال 1360 و ثبت نام هنرجویان جدید و شروع به کار مجدد اساتید و هنراموزان محترم فعالیتهای هنری هنرستان میرک تبریز رونقی انقلابی و اسلامی به خود گرفته و تداوم یافت.
به دنبال فعالیت بیش از نیم قرن هنرستان و به همت مسئولین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و در دوره سازندگی و شکوفایی نظام مقدس جمهوری اسلامی هنرستان میرک صاحب ساختمانی مناسب و مجهز و امکاناتی عالی با کارگاههای رشته های مختلف هنری در چهار راه لاله تبریز پشت کتابخانه مرکزی ، روبروی کانون پرورش فکری کودکان گردید.
از مدیریتهای هنرستان میرک از بدو تاسیس تا به حال می توان به آقایان دیباج ، کاظمی ، لطفی ، طباطبایی،پشت پناه ، فاسونچی ، احمد پور ، مودت ، مرحوم بهجت ، صانعی ، ثروین ، علمی ، اکبر زاده ، خدایی ، لزیری و باوفا اشاره کرد.
هنرستان میرک تبریز از بدو تاسیس تا کنون 49 دوره فارغ التحصیل داشته است و در صدها نمایشگاه و جشنواره و حرکتهای فرهنگی و هنری حضور داشته و آوازه ی کشوری و بلکه جهانی دارد.
صبح روز 21آذر سال جاری، وقتی که هنرجویان هنرستان اقبال آذر تبریز در حال امتحان دادن بودند، در عین ناباوری اساتید و هنرآموزان، تابلوی هنرستان میرک از سر در ساختمان پایین آورده شد .
پس از این اتفاق از سوی هنرمندان تبریزی پیش نویس نامه ای به وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی تدارک دیده شد تا نسبت به بازگشایی این مدرسه اقدامات مقتضی انجام گیرد....
(پیش نویس بیانیه خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی )
بسمه تعالی
جناب آقای پرفسور علی جنتی
وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی
با سلام
بنای اولیه هنرستان میرک به سال ۱۲۹۷شمسی برمی گردد که توسط استاد میرمصور ارژنگی هنرمند و نقاش بنام آذربایجانی اداره می شد و محل اداره صنایع مستظرفه نیز بود تا این که در سال ۱۳٦٦ با نام هنرستان هنرهای زیبای میرک آغاز به کار کرد و با وجود امکانات محدود و فضای اجتماعی ناهمسو با فضای هنرستان در آن سال ها، افرادی را تحویل جامعه داد که از بزرگان هنری ایران و جهان به شمار می آیند. رفیع موتمن طباطبایی، محمد فاسونکی، ابراهیم پشت پناه ، داوود امدادیان و یعقوب عمامه پیچ از جمله هنرمندان نسل اول میرک به شمار می آیند. نگاهی به سابقه این هنرستان نشان می دهدکه وضعیت هنری هنرجویان و هنرآموزان میرک در دهه ٥۰ تاحدی به اوج رسیده بود که کارشناسان دانشکده هنرهای زیبای تهران در سفری برای بررسی وضعیت آکادمیک نقاشی در تبریز به برتری آثار هنرجویان میرک نسبت به دانشجویان تهران اعتراف کردند.
هنرآموزان میرک از جمله مرحوم مرتضی نخجوانی، مرحوم غنی زاده، باقری، ابراهیم مقبلی، آشوت بابایان، علی اکبر یاسمی، بخت شکوهی و دیگر هنرمندان از جمله مفاخر فرهنگ و هنر آذربایجان محسوب می شدند. عقبه درخشان و ظرفیت هنری موجود درهنرستان همچنان در دوره های بعدی نیز ادامه دارد و در دهه ٦۰ با آمدن هنرجویان جدید و بازگشت استادان ، دوباره این هنرستان سیر صعودی را طی کرد وتاهمین سالهای اخیر در تربیت هنرمندان نه فقط در آذربایجان بلکه در ایران نقش مهمی را ایفا کرده است ولی متاسفانه درسالهای اخیر به دلیل مدیریت ضعیف بی تدبیری دچار رکود شد تا حدی که درهفته گذشته با برداشته شدن تابلوی سر در این هنرستان فعالیت این مرکز به اتمام رسید!
این درحالی است که همه هنردوستان و هنرمندان پس از سالهایی پر از بی مهری به تدبیر و امید مسئولین دلخوش داشته ایم ما این عمل را ضربه ای بزرگ به پیکره هنر شهر و کشورمان دانسته و از شما و مسئولین امر تقاضای رسیدگی به این امر را داریم .
پیشاپیش از توجه شما سپاسگزاریم .
نوشته شده توسط: میترا برزگری